11 August 2007

Perfect Cappuccino

Perfect Cappuccino!

Deze zomer brengen we de zomervakantie ‘op Balconia’ door, afgezien van een lang weekend klimmen in de Ardennen. Daarover later meer. En een van de grote geneugten van ‘Balconia’ is dat de koffie daar uitstekend is. Nu nog met de oude, vertrouwde Spidem Sovrana. Later wellicht met een nog professioneler apparaat.

Nee, op balconia is het zo gek nog niet. De echte koffieliefhebber blijft namelijk liever thuis. Een bezoek aan een restaurant of café leidt onherroepelijk tot grote deceptie. Vieze koffie waarvoor je ook nog moet betalen! Het lijkt wel dat niemand meer een goede espresso, cappuccino of cafè machiato weet te maken.

Gelukkig zijn er coffee geeks. Mensen die koffie drinken tot kunst verheffen. Voor wie koffie gelijk staat met tot in perfectie beleefde levenskunst. Voor wie de ‘cultura del cafè een ‘ragione d’essere’ is. CoffeeGeek.com bevat een schat aan informatie over koffie en koffiecultuur.
Een illustratief voorbeeld is “The Milk Frothing Guide“. Lees hierin alles over de fascinerende transformatie van melk onder stoom. Over de ideale balans tussen vet en volume. Over het verschil tussen scheppen en gieten. En, als hoogtepunt, over ‘Latte Art’.
Kijk mee op YouTube voor een fraaie demonstratie.

 

4 Comments

 1. Helemaal mee eens, Mart.
  Sinds ik gestopt ben met roken heb ik een andere verslaving herontdekt: de koffie.
  Ik ben net terug van Cote d’Azur waar ze gelukkig wel nog lekkere lattes in het openbaar maken.
  Latte macciato caramel, dat was het codewoord van onze geslaagde vakantie.
  Tot gauw

  Michel

  Comment by Michel — 24 August 2007 @ 11:46

 2. beste Mart, gebruik jij je spidem sovrana nog? die van mij krijgt na 10 jaar trouwe dienst wat ouderdomsverschijnselen… die van jou hoe doe jij je onderhoud/ al wat vervangen?

  grtz. Arjan

  Comment by arjan — 6 January 2010 @ 10:48

 3. het is me wat;opzoek naar spidem sovrana kom je op een blog!mijn sovrana heb ik ook een jaar of 10 en het kost’m steeds meer moeite om de nelk op te schuimen…Nog steeds ben ik deeply in love met mijn machientje die maar zooo weinig ruimte inneemt op het aanrecht en zulke grootse koffies maakt.
  Mart (&Arjan); mocht je oooit een vergelijkbare vinden of gevonden hebben; dan hoor ik het graag!

  Comment by emily — 14 February 2010 @ 09:46

 4. De Spidem Sovrana is inderdaad een lekker no nonsense apparaat. Melk opschuimen doe overigens ik met een aparte melkopschuimer, in de magnetron. Veel makkelijker (en minder waterig) maar dat is persoonlijk. Ik heb een antwoord voor Emily en Arjan (al ben ik dan niet Mart). Deze Spidem wordt niet meer gemaakt. Maar ik zag, al googlend, de Saeco Aroma Inox. Zo te zien dezelfde machine, met dezelfde specificaties. Volgens mij zijn Saeco en Spidem ook aan elkaar gelieerd, maar die info kan ik nu even niet vinden. Het uitzoeken waard, denk ik.

  Comment by esther — 3 March 2010 @ 14:56

Sorry, op dit moment geen comentaar mogelijk.