1 July 2007

John Coltrane’s Alabama

YouTube bevat een enorme schat aan fimpjes over tal van onderwerpen. Heel bijzonder zijn de filmpjes van de grote jazzlegenden. Soms nergens anders te zien. En de grootste van alle jazzlegenden is natuurlijk niemand anders dan John Coltrane. Goddelijke muziek.

Net als Mingus’ Fables of Faubus, waar ik al eerder over schreef, is Alabama van Coltrane niet alleen een muzikaal hoogtepunt, ook een politiek dieptepunt. Op 15 september 1963 kwamen vier zwarte Amerikaanse kinderen om bij een racistische bomaanslag op de Sixteenth Street Baptist Church in de Amerikaanse stad Birmingham. In de vroege ochtend plaatsen de racisten 12 staven dynamiet, die acht uur later ontploften.

Coltrane schreef het stuk na de lofzang die Martin Luther King voor de vier kinderen had uitgesproken. Het staat op Live at Birdland en is later opgenomen in de schitterende box The Classic Quartet – Complete Impulse! Studio Recordings. Het is een van Coltrane’s mooiste stukken. Op YouTube staat een unieke video van de live-uitvoering.

No Comments

No comments yet.

Sorry, op dit moment geen comentaar mogelijk.