8 July 2007

Jazz onderdak 1: Manu Katché

Manu Katché in het Muziekgebouw
Een week voor het North Sea Jazz is er een weekend vol jazz in Amsterdam. Voor de vijfde keer alweer Jazz op het dak. Alleen deze keer niet op het dak van Nemo. Wegens storm en regen deze keer in het Muziekgebouw aan het IJ en het BIMhuis. In totaal zes concerten, met mooie contrasten.

Het festival begon gelijk goed met een concert van de nieuwe groep van meesterdrummer Manu Katché. Vorig jaar pas ontdekte ik bij de FNAC het album Neighbourhood, uitgebracht bij mijn favoriet platenlabel ECM, onlangs terecht uitgeroepen tot “Record Label of the Year” door de Jazz Journalists Association. Blue Note is wellicht bekender, maar ECM heeft alle grote hedendaagse jazzmusici in huis.

Manu Katché is geschoold als klassiek percusionist, en dat is te horen en te zien. Zijn armen dansen over de drums of de kleine cymbalen en zijn spel is uitermate kleurrijk en zeer herkenbaar. Wie de cd “Neighbourhood” kent mist in eerste instantie het ijzig spel van Jan Garbarek die Katché de jazz in heeft getrokken. Voor hem speelde een andere Noorse saxofonist: Trygve Seim, ook uit de ECM stal. Op YouTube is een video met Katché en Garbarek.

Op “Neighbourhood” speelt naast Garbarek de Poolse trompettist Thomas Stanko, een van mijn favoriete trompettisten, met Enrico Rava, beiden ECM, en beiden op 13 juli 2007 te horen en te zien op het North Sea Jazz in Rotterdam. Voor Stanko speelde Mathias Eick, ook een Noor, ook ECM. Een groot talent met een prachtige toon. De overige bandleden speelden ook al op de eerste cd: de pianist Marcin Wasilewski en de bassist Slowomir Kurkiewicz, beiden eveneens leden van Stanko’s kwartet. De nieuwe band speelde stukken van de eerste én de tweede cd, een primeur voor Amsterdam. Een prachtig concert dat doet uitzien naar de tweede cd van katché, Playground, die in september 2007 uitkomt.

Op YouTube staat een video met “Number one” op “Neighbourhood”. Klik hieronder voor de clip.

No Comments

No comments yet.

Sorry, op dit moment geen comentaar mogelijk.