8 July 2007

Jazz onderdak 3: Eric Vloeimans electric

Vloeimans - foto Eric Vloeimans is zonder enige twijfel de beste Nederlandse trompettist. Al jaren speelt hij op een internationaal niveau. En als hij nu eens wat minder idiote broeken aan zou trekken, zou zijn carrière een vogelvlucht nemen. Zaterdag speelde hij onder het dak van het Muziekgebouw aan het IJ. De broek was weer goed fout, de rest overweldigend goed. De eerste elektrische cd van Vloeimans is een statement waarvoor Miles-adepten als Nils-Petter Molvaer en de pretentieuze Eric Truffaz hun hoofd diep voor moeten buigen.

Op de IJslandse bassist Gulli Gudmundson na, speelt Vloeimans met twee andere Nederlandse topmusici: de altijd swingende en inspirerende Jeroen van Vliet, die ook met Paul van Kemenade en Eric van Westen speelt, en de jonge maar zeer overtuigende drummer Jasper van Hulten (geb. 1981). Vloeimans c.s. speelden vooral werk van de nieuwste cd Gatecrash, een aanrader! Pulserende muziek, knap gebruik van elektronica, en vooral door en door muzikaal.

Om een idee van deze cd te geven volgt hieronder een video van een nummer dat gisteren wel werd gespeeld maar niet op de plaat is opgenomen. Een ode aan Miles, getiteld “Prince of Darkness”. Op de website van Vloeimans staan er meer. Jammer genoeg niet het nummer “To Jon”, opgedragen aan de Canadese trompettist Jon Hassell.

3 Comments

 1. Het was genieten, jammergenoeg niet op het dak maar onder het dak van het muziekcentrum!
  Een goed kleding advies zou ik Eric wel willen geven, maar daar staat tegenover dat hij
  -vloeiend- prachtige tonen produceert met handen en voeten. Zijn cd is een aanrader!
  Leny

  Comment by leny — 9 July 2007 @ 13:53

 2. Wat een onzin dat stukje over zijn kleding. Alsof iemands muzikale carriere bepaald zou worden door zijn kleding. Dit is meer jouw projectie Mart en kennelijk ben je nogal confessioneel van smaak.
  Op northseajazz was hij weer hemels. ik las dit stukje op trompet.nl vandaar mijn late reactie. Die drummer was inderdaad reetestrak.
  harpje

  Comment by harpje — 29 July 2007 @ 10:34

 3. Harpje, je mag van alles van mijn kledingsmaak vinden. Maar, geloof me, “confessioneel” kleed ik me zelden.

  Comment by Mart — 8 August 2007 @ 14:59

Sorry, op dit moment geen comentaar mogelijk.