31 December 2007

Chicago Blues in Amsterdam

Tail DraggerEigenlijk ben ik meer een jazzman dan een bluesman, hoewel beide muziekstijlen natuurlijk nauw met elkaar zijn verweven. Denk maar aan Coltrane plays the blues, Mingus Blues and Roots, prachtige platen die vaak niet altijd bekend zijn bij veel blues liefhebbers. Op 6 december 2007 haalde het Bimhuis het Chicago Blues Festival naar Amsterdam. Ik ging erheen met Thijs, toen nog net geen ex-collega, en een echte bluesman, die zelf zingt en mondharmonica speelt. Onversneden blues zoals die al sinds de jaren veertig en vijftig wordt gespeeld. Het werd een gedenkwaardige avond…

Al sinds 1970 toeren onder de noemer Chicago Blues Festival enkele van de beste bluesartiesten uit het clubcircuit van blueshoofdstad Chicago door Europa. Dit jaar was de line up wel heel sterk. Gitarist/zanger Lurrie Bell, zoon van de onlangs overleden mondharmonicaspeler Carey Bell), die zichzelf rond zijn zesde jaar gitaar leerde spelen en beïnvloed is door de vele beroemde bluesmusici die thuis over de vloer kwamen: Jimmy Dawkins, Sunnyland Slim, Big Walter Horton, Eddie Taylor en Muddy Waters. Gitarist Edward Taylor Jr., zoon van de legendarische gitarist, op wiens rode Gibson hij met dezelfde bijtende staccato speelstijl speelt. Bassist Russell  Jackson, die jarenlang met B.B. King speelde en nu ook zijn eigen band heeft. Willie Hayes, een van de meest gevraagde bluesdrummers, samen met Martin Lang op mondharmonica. En natuurlijk James Yancy Jones, aka Tail Dragger. Deze bijnaam kreeg hij van zanger Howlin’ Wolf, zijn grote voorbeeld, omdat hij er een gewoonte van maakte te laat aan te komen bij zijn optredens.

Tail Dragger heeft niet alleen een van de meest authentieke stemmen van Chicago. Hij is ook een eersteklas showman, voor wie ik met respect mijn pet afneem. Dat had ik beter kunnen laten, want even later stond ik op het podium. Pas toen ook hij zijn hoed afdeed, begreep ik waarom hij me “my friend” noemde. Hierbij de YouTube video, die een van de concertbezoekers maakte. Niet verder vertellen.

3 Comments

 1. Gaaf filmpje!

  Comment by yvonnep — 31 December 2007 @ 01:44

 2. Geweldig!
  En wat die blues betreft, we zullen straks Keb Mo eens even laten horen.

  Comment by Cornette — 5 January 2008 @ 14:33

 3. Ah, het naadje van de kous. En met bewegend-beeldmateriaal. Mooi verhaal.

  Comment by maup — 10 February 2008 @ 10:21

Sorry, op dit moment geen comentaar mogelijk.